2008. január 19., szombat

A mobiltelefon káros hatásairól

Amit a Koenzim Q10-ről tudni érdemes
A Magyar Kardiológusok Társasága Metabolizmus munkacsoportja az Egészséges Szívért Alapítvánnyal közösen tudományos szimpóziumot szervezett, amelyen vezető kardiológus, élettannal foglalkozó belgyógyász professzorok ismertették a Q10 szervezetben betöltött szerepét, meghatározásának lehetőségét, a pótlás lehetőségeit, egyes szívbetegségekben történő alkalmazását, lehetőségét.
A sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen koenzim Q10 (más néven ubiquinone) 1957-ben történt felfedezése óta a kutatások középpontjában áll. Számos megfigyelés igazolta, hogy nem csak az általános erőnlét megtartásában tölt be kulcsszerepet, de erélyes antioxidáns hatásánál fogva számos kórkép és krónikus betegség megelőzésében is szerepe lehet.
A koenzim Q10 vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkező vegyület, ami azt jelenti, hogy nagyrészt külső forrásból jutunk hozzá, kis mennyiségben is nagyon hatékony. Fontos szerepe van az élő sejtek energiaképzésében, ami a sejteken belül elhelyezkedő parányi szervben, a mitokondriumokban megy végbe. Itt történik meg a táplálékokból felvett energia kémiai energiává történő átalakítása és részben tárolása, melyet az ATP molekulák látnak el. Az emberi szervezet (ellentétben a valódi vitaminokkal), képes szintetizálni, de az életkor előrehaladtával a koenzim Q10 szervezeten belüli termelődése lecsökken. Vannak olyan egyének, akiknek genetikai hiba, vagy étrendi okok miatt kevesebb Q10 termelődik a szervezetében már fiatalon is. Ennek komoly jelei mutatkoznak fáradékonyságban, a krónikus szív-érrendszeri betegségek korai kialakulásában.
A koenzim Q10 azon funkciója, amely a szervezet védekező rendszerének része, legalább ilyen nagy jelentőséggel bír. Ma már egyre többet tudunk meg arról, hogy a különböző káros hatások, pl. sugárzás, levegőszennyezés, kemikáliák, stressz, stb. az egyébként életfontosságú oxigén-molekulákból is káros anyagot produkál, amit szabadgyöknek nevezünk. Ezen szabadgyökök, ha nagy mennyiségben felszaporodnak testünkben, szerveinkben, károsítják a sejtek működését, megtámadják akár még a sejtmagban védett helyen lévő örökítő-anyagokat, a kromoszómákat is. Ilyen vonatkozásban is jelentős védelmi tényező a koenzim Q10, amely alkalmas a káros szabadgyökök megkötésére. Sokáig nem volt lehetőség a koenzim Q10 természetes pótlására, mivel előállítása nagyon körülményes. Most azonban sikerült a perui Maca növény gyökerében természetes formában megtalálható növényi, valódi koenzim Q10-et megtalálni és a fiatal emberi szervezetben termelődő koenzim Q10-el megegyező molekulát szervezetünknek adni.
Amennyiben külsőleg visszük be a szervezetbe a koenzim Q10-et, mintegy megemeljük a szervezet energiaszintjét, de úgy, hogy ezzel nem blokkoljuk, vagy csökkentjük a saját termelésű Q10 szintet sem. A legtöbb gyógyszer komoly problémája a hatóanyagok felszívódása. A természetes koenzim Q10 a legjobb felszívódást, hatékonyulást tudja biztosítani.
Mivel a koenzim Q10 termelődése az életkor előrehaladtával – azaz idősebb korban – lecsökken, a Q10-et összefüggésbe hozzák az öregedéssel is és mint úgynevezett „anti-aging” öregedés lassító anyagot is számon tartják. Kétségtelen, hogy a természetes koenzim Q10 leglátványosabb hatása a fiatalos életerő visszatérése és a kedélyállapot javulása, melyet szinte minden esetben idősebb embereken, mint tapasztalati tényt megfigyeltek.
A világ számos helyén foglalkoznak a koenzim Q10 szív-érrendszeri betegség megelőzésében betöltött szerepével. Úgy tűnik, hogy a káros szabadgyökök az érelmeszesedés kiváltásában is jelentős tényezőnek számítanak, ezért a koenzim Q10 a prevenció egyik eszköze lehet. Nagyon fontos, hogy a koenzim Q10 nem doppingszer, ezért sportolásnál, vagy versenysportnál a fizikai erőnlét fokozására is szolgálhat. Elhízott egyének fogyókúrás programjában is szerepet kaphat, mivel javítja a fizikai leterhelhetőséget. Japánban már 1960-tól kezdődően széleskörűen, kiterjedten használják étrend-kiegészítőként, de nagyobb dózisban a szívizom elégtelen működéséből adódó kórképekben „gyógyszerként” is.
A természetes koenzim Q10 a károsodott gyenge szívet megerősíti, javítja, a krónikus szívelégtelenségben szenvedők életminőségét és túlélési esélyeit.
Újabban kezdték vizsgálni nagy adagban adott koenzim Q10 szerepét egyes neuro-degenerativ betegségek kiegészítő kezelésében, valamint a sztatinok mellékhatásainak kivédésében. Jótékonyan hat a sejtjeinket romboló elektroszmog: pl. mobiltelefonok, mikrósütők, elektromos vezetékek által termelt negatív, sejtpusztító hatásának kivédésében.
A természetes koenzim Q10-nek még nagy dózisokban sincsenek mellékhatásai, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont, ha azon orvosi elvet tartjuk szem előtt, amelyet már az ókori orvosok is hirdettek: „nil nocere” azaz: „ne ártsunk a betegnek!”
Igaz, az FLP Multi Maca nevű tablettáját „más” hatásai miatt szedik a legtöbben, de ne hanyagoljuk el a természetes koenzim Q10 tartalmának hatását sem, - ahogy a fenti írásból kiderül!

A FLAVINÁRIUM immunerősítő termékeit is javasoljuk.

Nincsenek megjegyzések: